Van levensbelang: de interactie tussen omstanders en hulpdiensten

In een vorige blogpost bespraken we al enkele nieuwigheden bij de reanimatierichtlijnen van de European Resuscitation Council. Vandaag zetten we een andere aanbeveling in de schijnwerpers: de interactie tussen de omstanders die starten aan de reanimatie, al dan niet met een AED, en de hulpdiensten.

In een noodgeval, en zeker bij plots hartfalen, geldt dat hoe sneller de hulpdiensten op de hoogte zijn van de situatie, hoe sneller ze de juiste behandeling kunnen starten en ondersteunen. Een doeltreffende, goed gecoördineerde actie verhoogt niet alleen de overlevingskansen, maar verbetert ook de levenskwaliteit na een reanimatie aanzienlijk. Naast een snelle inzet van een AED door lekenhulpverleners, spelen de hulpdiensten een belangrijke rol. Hoe sneller ze worden verwittigd, hoe sneller ze tijdig een hartstilstand kunnen diagnosticeren, de reanimatie telefonisch begeleiden en instructies geven bij het gebruik van de AED. Om die defibrillator zo snel mogelijk beschikbaar te maken, raadt de ERC aan dat hulpdiensten in de toekomst altijd op de hoogte zijn van de locaties van de verschillende AED’s. Zo kunnen ze omstanders zo snel mogelijk in de juiste richting sturen.

In Nederland is het belang van de rol van omstanders bij een reanimatie (al dan niet met AED) al veel verder doorgedrongen dan in België. Denk maar aan het initiatief HartslagNu. Die applicatie voor smartphones alarmeert in noodgevallen mensen die de app geïnstalleerd hebben en zich op minder dan 6 minuten van het noodgeval bevinden. De applicatie meldt ook de locatie van de dichtstbijzijnde AED, zodat deze zo snel mogelijk opgehaald kan worden om indien nodig te defibrilleren.

In België zijn reeds verschillende initiatieven om de locaties van AED’s publiek beschikbaar te maken, zoals de ReaApp, maar de hulpdiensten kunnen je vandaag nog niet vertellen waar je een levensreddende Automatische Externe Defibrillator kan vinden. Er is dus nog wel wat werk aan de winkel. Want we kunnen het niet genoeg benadrukken: hoe sneller gereageerd wordt bij een hartstilstand, hoe groter de overlevingskansen.

Overlevingskans