Waarom is een AED belangrijk?

Zo’n 30 mensen per dag, 10.000 per jaar. Plots hartfalen kan iedereen overkomen. Ook al zorgt een AED-toestel ervoor dat je overlevingskansen met meer dan 70% stijgen, toch zijn er in ons land amper 10.000 defibrillatoren te vinden. Brugada’s advies om aan elke kerk een AED te hangen, is dus zeker niet overroepen.

België hinkt achterop in de verspreiding van AED’s. In ons land zijn er maar 10.000 AED’s te vinden, dat is één per 1.100 inwoners. Een kleine vergelijking: in Nederland staan er ongeveer 100.000. Meestal is er dus geen AED beschikbaar wanneer jij en ik mensenlevens kunnen redden. Waarom? Er zijn heel wat redenen of excuses waarom mensen twijfelen over de aankoop van een defibrillator.

 

‘Waar vind ik een AED in de buurt?’

Zou het niet handig zijn als de hulpdiensten je kunnen vertellen waar er zich een AED bevindt? Dit is vandaag nog niet het geval. Daarom raadt het ERC de hulpdiensten aan om in de toekomst op de hoogte te zijn van de locaties van de verschillende AED’s. Zo kunnen ze omstaanders zo snel mogelijk in de juiste richting sturen.

Want de eerste zes (6!) minuten na een plots hartfalen zijn van cruciaal belang. Wie in die tijd geholpen wordt, ziet z’n overlevingskansen stijgen met meer dan 70%. Dit is enkel mogelijk dankzij publiek toegankelijke AED’s en AED’s ter plaatse. Beschik jij over een defibrillator? Neem contact op met AEDShop en ga na wat de mogelijkheden zijn om je toestel maximaal bekend te maken in je buurt. Samen kunnen we er dus voor zorgen dat elke AED publiek beschikbaar is.

 

Hoe groot is jouw kans op plots hartfalen?

Jong of oud, sportief of minder actief. Jaarlijks krijgen 10.000 Belgen een plotse hartstilstand buiten het ziekenhuis. Je hebt 13 maal meer kans om slachtoffer te worden van een hartstilstand dan om te komen in een verkeersongeluk. Zeg dus nooit dat een hartstilstand bij iemand in jouw omgeving, bedrijf, sportclub of winkel zal voorkomen.

Daarom is het belangrijk te investeren in preventie. Want de zogenaamde ‘keten van overleven’ start met het verwittigen van de hulpdiensten. De daaropvolgende stappen zijn even belangrijk en bepalen mee de overlevingskans. Zoals de beademing, hartmassage en het toedienen van een schok met een AED. EHBO opleidingen zijn cruciaal in een degelijk preventiebeleid.

 

AED’s maken dus wel degelijk een verschil. Waarom nog wachten om samen mensenlevens te redden? Contacteer ons vandaag nog, we helpen je graag verder.